Scurt istoric

Istorie Decembrie 15, 2011

Cel dintâi locaș de biserică cunoscut în satul Cervicești este biserica din bârne de lemn construită (adusă de la Dragomirna) aici cu cheltuiala familiei Constantin Miclescu. 

La această biserică au slujit preoți necunoscuți.

În anul 1845 s-a construit un nou locaș de biserică cu cheltuiala lui Alexandru Miclescu, ziduri de cărămidă, pe temelii de piatră, la circa 200 m nord de biserica din lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. 

Aici au slujit preoții: Ioan Ionescu, Ioan Leca, în perioada împroprietăririi 1864-65, Ioan Gheorghiu, și învățător al școlii comunale Cucorăni, care a funcționat în satul Cervicești, Constantin Zosin, Andronic Cosmovici, Panaite Scobai, Ioanichie Stanciu, Vasian, Glicherie Stelea, Savin Apostu, Victor Diaconescu, David Antipa, Andrei Moisiu, V. Niță, C. Ciubotaru, T. Dăscălescu, Nifon Roșu, N. Gh. Oprea și Constantin-Claudiu Oniciuc, din 1995.

În anul 1969 biserica a ars, din trăsnet.

Preotul Constantin Ciubotaru a refăcut acoperișul bisericii și părțile deteriorate în urma trăsnetului, în anul 1970, cu ajutorul credincioșilor. Preotul Constantin-Claudiu Oniciuc, hărăzit cu calități gospodărești, de la venirea în parohie a schimbat imaginea bisericii prin reparații capitale.

Mult timp biserica satului Cervicești a fost filie a Parohiei Costinești, dar în perioada 1868-1906 a slujit numai aici preotul econom Andronic Cosmovici. În anul 1930 Parohia Cervicești din comuna Cucorăni avea 190 familii cu 864 suflete și preotul paroh Andrei Moisiu, apoi a fost filie a Parohiei Cucorăni fiind deservită de preoții acestei parohii: 1948-1982, preotul Constantin Ciubotaru, 1982-1995 preotul Neculai-Gheorghe Oprea sau ieromonahi trimiși, în anumite perioade.

Din anul 1995 vine la Cervicești preotul paroh Constantin-Claudiu Oniciuc.